Skip to main content

Ιστιοπλοϊκό σκάφος Koala VI

Καλώς ήρθατε στο ιστιοπλοϊκό σκάφος Koala VI

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ:

Ξεκινάμε από τους Καστέλους στο Γλαρονήσι για τη πρώτη μας βουτιά, συνεχίζουμε για τη Κέρο και το περίπλου στο Δασκαλιό  και έπειτα  ανοίγουμε πανιά εάν έχουμε ευνοϊκό άνεμο προς Σχοινούσα και την παραλία Οφιδούσσα. Μετά το μπάνιο μας εκεί συνεχίζουμε προς την Ηράκλειά για κολύμπι σε υπέροχες παραλίες με κρυστάλλινα νερά. Επιστρέφουμε στο λιμάνι της  Σχοινούσας για φαγητό και περιήγηση στη χώρα για όποιον επιθυμεί. Επιστροφή στο Κουφονήσι με στάση στους Καστέλους του Κάτω Κουφονησίου για ένα ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα.

* Το ιστιοπλοϊκό “KOALA VI” (ΚΟΑΛΑ 6) αποτελεί το έκτο μοντέλο μιας σειράς 7 διαφορετικών αγωνιστικών ιστιοπλοϊκών σκαφών που κατασκευάστηκαν από το Studio Vallicelli και τον αρχιτέκτονα/ναυπηγό Pierluigi Spadolini στην Ιταλία τον προηγούμενο αιώνα. Τα επτά αυτά “KOALA” κατασκευάζονταν πάντα κατά παραγγελία το καθένα, (περίπου 1 νέο μοντέλο κάθε 10 χρόνια) για κάποιους από τους διάσημους και σημαντικούς πελάτες των Ναυπηγών/σχεδιαστών και προτεραιότητα της σχεδίασης του κάθε μοντέλου ήταν οι αγωνιστικές ιστιοπλοϊκές επιδόσεις , αισθητική αλλά και οι ανέσεις ή ιδιομορφίες που επιζητούσε ο εκάστοτε μελλοντικός ιδιοκτήτης…

Το κάθε μοντέλο “KOALA” ήταν διαφορετικό από τα υπόλοιπα “KOALA”, κατασκεύαζαν μόνο ένα σκάφος από το κάθε μοντέλο, όλο στο χέρι με φυσικά υλικά, όπως ξύλο, μέταλλο, μάρμαρο, γυαλί, ύφασμα, δέρμα, και επειδή σχεδιάζονταν κατά παραγγελία , είχε στοιχεία από τις ιδιαιτερότητες και τον χαρακτήρα του εκάστοτε μελλοντικού ιδιοκτήτη.

Πιο συγκεκριμένα το μοντέλο “KOALA VI” ήταν το έκτο μοντέλο της σειράς, ένα μοντέλο που κατασκευάστηκε το 1988 κατά παραγγελία του γνωστού Ιταλού επιχειρηματία Giovanni “Gianni” Agnelli που ήταν και ιδιοκτήτης του γκρουπ Fiat.

Είναι ξύλινο – ατσάλινο σκάφος, αγωνιστικό 15 μέτρων.

Μετά την παράδοση του σκάφους το σκάφος ταξίδεψε με τον ιδιοκτήτη του για 2 χρόνια όπου και το 1990 “παραχωρήθηκε” στην οικογένεια του τότε πρωθυπουργού της Ιταλίας Giovanni Spadolini. Τότε είχε σχολιαστεί έντονα από τον τοπικό Ιταλικό τύπο η “συναλλαγή” αυτή και θεωρήθηκε από πολλούς ως “δωροδοκία” ως αντάλλαγμα για άλλες βιομηχανικές αδειοδοτήσεις των εταιριών του Agnielli.

Στα χέρια της οικογένειας Spadolini το σκάφος δέχτηκε κάποιες επιπλέον βελτιώσεις από τον σχεδιαστή / ναυπηγό Vismara (ο οποίος τότε είχε γίνει διάσημος γιατί σχεδίαζε τα ιταλικά σκάφη που τρέχανε στο America`s Cup και κέρδιζαν όλα τα κύπελλα) και ο αρχικός σχεδιαστής Vallicelli, είχε διαμαρτυρηθεί γιατί τροποποίησαν το αρχικό σχέδιο του σκάφους… Βέβαια τα επόμενα χρόνια το “KOALA VI”, με τις βελτιώσεις του Vismara , στάθηκε ικανό να κερδίσει σερί 3 Ιταλικά πρωταθλήματα ιστιοπλοΐας και να γίνει διάσημο στους ιστιοπλοϊκούς κύκλους οπότε και οι διαμαρτυρίες του Vallicelli σταμάτησαν διακριτικά.

Κάποια στιγμή ο Giovanni Spadolini διαπιστώθηκε με σοβαρά θέματα υγείας και απεβίωσε το 1994 με τιμές πρωθυπουργού, και εν συνέχεια , ο αδελφός του , ο Pierluigi Spadolini συνέχισε να ταξιδεύει με το “KOALA VI” και την οικογένειά του, στον Ατλαντικό και σχεδόν όλη την Μεσόγειο, αφιερώνοντας αρκετά χρόνια και στην περιοχή της Ελλάδας.

Αρκετά χρόνια μετά , το 2000 απεβίωσε και ο αδερφός Pierluigi Spadolini και η οικογένεια αποφάσισε να πουλήσει το σκάφος σε κάποιον “διάσημο Ιταλό” όπως ανήκαν και τα υπόλοιπα “KOALA”. Τότε ο Αρχιτέκτονας Στέλιος Κούτσικος , που ήταν και προεδρικό μέλος του Ναυτικού ομίλου Ελλάδος, ο οποίος διατηρούσε πολύ φιλικές σχέσεις με τον πρώην πρωθυπουργό αλλά και την οικογένειά του, και δεδομένου ότι ήταν διάσημος ιστιοπλόος αλλά και στο προεδρείο του μεγάλου Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν Ιταλός, ζήτησε την αγορά του και η οικογένεια Spadolini δέχτηκε και το 2001 το “KOALA VI” ήρθε Ελλάδα στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος όπου έγιναν αρκετές αισθητικές και λειτουργικές βελτιώσεις και συμμετείχε σε πολλούς αγώνες ιστιοπλοΐας στην Ελλάδα με αρκετές επιτυχίες, κύπελλα και πρώτες θέσεις, παρά το γεγονός ότι ανταγωνιζόταν σκάφη πολύ πιο σύγχρονα και άφησε την κληρονομιά του στην ιστορία του Ελληνικού πρωταθλήματος ιστιοπλοΐας.

Από το 2015 έχει περάσει στα χέρια μιας εταιρείας που σιγά σιγά το ανακατασκευάζει για να ξαναζήσει στο μέλλον, τις αγωνιστικές δόξες του παρελθόντος!

Επικοινωνήστε μαζί μας σχετικά με τις ημερήσιες εκδρομές με το Koala VI

Excursion With Koala VI