Skip to main content

Κουφονήσια

Τα νησιά ανήκουν στην ομάδα των Μικρών Ανατολικών Κυκλάδων.

Καλώς ήλθατε στα Κουφονήσια

Το νησιωτικό σύμπλεγμα βρίσκεται νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού.

Το κατοικημένο Πάνω Κουφονήσι χωρίζεται από το Κάτω Κουφονήσι με ένα στενό πλάτους 200 μέτρων.

Το Πάνω Κουφονήσι, που είναι το μικρότερο νησί των Κυκλάδων (3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα), είναι επίσης το πιο πυκνοκατοικημένο και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του αποτελείται από παιδιά και νέους.

Διαθέτει νηπιαγωγείο, σχολείο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και επαγγελματικό λύκειο.
Η κύρια οικονομική δραστηριότητα είναι η αλιεία και η γεωργία.

Το νησί διαθέτει τον μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ελλάδα σε σχέση με τον πληθυσμό του.
Λόγω του μεγέθους του και της απουσίας απότομων λόφων, το νησί μπορεί να εξερευνηθεί εύκολα με τα πόδια.
Στο Πάνω Κουφονήσι δεν υπάρχει παραλία χωρίς το δικό της αξιοθέατο.
Τα γαλαζοπράσινα νερά και η παντελής έλλειψη βράχων στη θάλασσα σας κάνουν να αισθάνεστε ότι σας περιμένουν τεράστιες πισίνες.

Στη νότια πλευρά του νησιού μέχρι την ανατολική πλευρά υπάρχουν αμμώδεις παραλίες με νερά που βαθαίνουν πολύ σταδιακά, γεγονός που τις καθιστά απόλυτα ασφαλείς ειδικά για τα παιδιά που τις λατρεύουν και περνούν ώρες στο νερό, οπότε και οι γονείς μπορούν να απολαύσουν το μπάνιο τους.

Στο Koufonissia Tours μπορείτε να προμηθευτείτε χάρτες, ώστε να μη χάσετε κανένα από τα μαγικά μέρη του νησιού, όπως η Πισίνα, Το Μάτι του Διαβόλου ή η Γάλα και τα περιπατητικά μονοπάτια.
Αν δεν σας αρέσει το περπάτημα, μπορείτε να νοικιάσετε ένα ποδήλατο ή να κάνετε τον γύρο της ακτής ή από τη μία παραλία στην άλλη με το εκδρομικό σκάφος ή το μίνι λεωφορείο μας.

Σε κάθε περίπτωση δεν είναι απαραίτητο να έχετε αυτοκίνητο.

Στο νησί θα βρείτε επίσης:

  • ΑΤΜ
  • Φαρμακείο
  • Ιατρείο
  • Μαρίνα
  • Βενζινάδικο
  • Γήπεδο ποδοσφαίρου
  • Γήπεδο βόλεϊ και μπάσκετ
  • Γυμναστήριο
  • 3 mini markets
  • Ενοικίαση ποδηλάτων
  • Ταχυδρομείο

Περισσότερα για τα Κουφονήσια

Υπάρχουν ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τον Πειραιά όλο το χρόνο, ενώ καθημερινά δρομολόγια προς τα άλλα νησιά πραγματοποιούνται από το θρυλικό πλοίο Σκοπελίτης, το οποίο εκτελεί καθημερινά δρομολόγια από την Αμοργό προς το Κουφονήσι, τη Σχοινούσα, την Ηρακλειά, τη Νάξο και πίσω.
Εκτός από τα τακτικά δρομολόγια υπάρχει και το πλοίο ταξί, το οποίο καλύπτει όλες τις ανάγκες έκτακτης μεταφοράς προς τη Νάξο και τα γύρω νησιά.

Στη νότια ακτή των νησιών, από το Παριάνο στη δυτική πλευρά έως το Πόρι στην ανατολική πλευρά, οι παραλίες είναι συναρπαστικές. Μισοφέγγαρα χρυσής άμμου εναλλάσσονται με άγριες σπηλιές που η παλίρροια έχει σκαλίσει στους βράχους.
Σε γενικές γραμμές, όσο πιο ανατολικά πηγαίνετε, τόσο καλύτερες είναι οι παραλίες – και τόσο πιο πυκνό είναι το πράσινο συγκριτικά.
Λάβετε υπόψη σας ότι ο παραλιακός δρόμος, στην πράξη, αποδείχθηκε μακρύτερος από ό,τι φαίνεται στο χάρτη, αλλά σίγουρα είναι πιο όμορφος δρόμος από αυτόν που διασχίζει το νησί. Δίπλα στο μονοπάτι θα βρείτε “αμμοθίνες” (μικρούς λόφους άμμου όπου φυτρώνουν πολύ σπάνια λουλούδια με λευκά κρίνα), που μπορείτε να βρείτε μόνο στις Κυκλάδες.
Επίσης, στο Πάνω Κουφονήσι, αναζητήστε την “Πισίνα” που είναι μια πέτρινη δεξαμενή γεμάτη με θαλασσινό νερό που θα σας προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία κολύμβησης.

Μην ξεχάσετε μια εκδρομή με καΐκι στο Κάτω Κουφονήσι.
Οι παραλίες με χοντρή άμμο είναι ιδανικές για γυμνισμό και απομόνωση.
Το καλοκαίρι ανοίγει μια ταβέρνα.

Τα Κουφονήσια κατοικούνται συνεχώς από την Προϊστορική Εποχή.
Οι ανασκαφές στην περιοχή των Πάνω Μύλων έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα των πρώιμων φάσεων του Κυκλαδικού Πολιτισμού.
Ίσως το σημαντικότερο εύρημα είναι ένα πήλινο σκεύος με εγχάρακτο αστέρι με εννέα ακτίνες, το οποίο φυλάσσεται σήμερα στο μουσείο της Νάξου.

Μια δεύτερη ανασκαφή στο νότιο άκρο της Ανατολικής Ακτής αποκάλυψε ευρήματα από τους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους.
Όπως έχουν αποδείξει έρευνες, το γειτονικό νησί Κέρος, το οποίο αξίζει να επισκεφθείτε, αποτελεί σημαντικό κέντρο του Κυκλαδικού Πολιτισμού (3000-2000 π.Χ.).

Καθ’ όλη τη διάρκεια των αιώνων που ακολούθησαν, τα Κουφονήσια υπέστησαν την κοινή μοίρα όλων σχεδόν των κυκλαδίτικων νησιών, που ήταν το μήλο της έριδος για διάφορους πειρατές.

Το σημερινό χωριό φαίνεται ότι χτίστηκε στη θέση ενός μεγάλου ρωμαϊκού οικισμού.
Η ιστορία των νησιών δεν διαφέρει πολύ από εκείνη των υπόλοιπων Κυκλάδων. Υπήρξαν με τη σειρά τους υπό τους Ενετούς και τους Τούρκους και ενσωματώθηκαν στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος το 1830, μαζί με τις υπόλοιπες Κυκλάδες.

Ενώ ο μεταπολεμικός (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος) πληθυσμός του Κουφονησίου ήταν περίπου 1000, ένα μεγάλο μέρος του μετακινήθηκε σταδιακά προς τις πόλεις ή πήγε στη θάλασσα.
Σήμερα το νησί έχει 440 κατοίκους.