Skip to main content

Δονούσα

Η Δονούσα έχει έκταση 13,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η ψηλότερη κορυφή της είναι 385 μέτρα.

Καλώς ήρθατε στη Δονούσα

Κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Θενούσα ή Δενούσα. Οι ξένοι ναυτικοί την είχαν ονομάσει Στενόσα και Σπινόσα, ενώ ο Βεργούλιος την ανέφερε ως “Viridem”.
Την ξέρουμε ως Δονούσα, ένα από τα νησιά των Μικρών Κυκλάδων που μαζί με την Αμοργό αποτελούν τα ανατολικότερα νησιά των Κυκλάδων.
Η Δονούσα έχει έκταση 13,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η ψηλότερη κορυφή της είναι 385 μέτρα.
Η τελευταία εθνική απογραφή στην Ελλάδα το 2001, ανέφερε 163 μόνιμους κατοίκους.
Το ταξίδι από την Αμοργό είναι 24 ναυτικά μίλια και 8 ναυτικά μίλια από την ανατολική ακτή της Νάξου για να φτάσετε στον Σταυρό, το κύριο λιμάνι και την πρωτεύουσα του νησιού που κοσμείται από τον προστατευμένο κόλπο και την ήσυχη παραλία του.

Το νησί κατοικήθηκε για πρώτη φορά τον 3ο αιώνα π.Χ., κατά την Πρωτοκυκλαδική περίοδο. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφισβητήσουμε αυτά τα ευρήματα, καθώς οι αρχαίοι οικισμοί που ανακαλύφθηκαν εδώ επιβεβαίωσαν τις εικασίες.
Η Δονούσα άκμασε κατά τη διάρκεια της Γεωμετρικής Περιόδου. Οι κάτοικοι στο Βαθύ Λιμενάρι συγκεκριμένα, είχαν απολαύσει το μεγαλείο αυτού του νησιού από τον 10ο αιώνα π.Χ. Εδώ ανακαλύφθηκε ένας γεωμετρικός οικισμός και ένα νεκροταφείο.
Από εκείνη τη στιγμή και μετά, τα σημάδια του νησιωτικού πολιτισμού είναι ασαφή. Σύμφωνα με ορισμένους, ήταν τόπος εξόριστων κατά τη διάρκεια του 2ου αιώνα π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν τις Κυκλάδες, καθώς και καταφύγιο πειρατών.
Η Δονούσα ήταν υπό τη δικαιοδοσία του Ενετού Δούκα από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα μ.Χ. μέχρι την κατάληψή της από τους Οθωμανούς.

Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μία φορά το χρόνο, ένα τουρκικό πλοίο αγκυροβολούσε για να εισπράξει φόρους.
Στις αρχές του 19ου αιώνα το νησί μας έγινε καλοκαιρινός βοσκότοπος για πολλούς βοσκούς από την Αιγιάλη της Αμοργού, και τελικά από το 1830 περίπου, οι βοσκοί αυτοί παρέμειναν μόνιμα και άρχισαν να καλλιεργούν τη γη.
Στις αρχές του 20ού αιώνα υπήρχαν 3.000 κάτοικοι, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονταν στα ορυχεία που λειτουργούσαν μέχρι το 1938.
Σήμερα υπάρχουν λίγοι κάτοικοι
Παρά τον μικρό πληθυσμό, το νησί διαθέτει ένα δημοτικό σχολείο, ένα γυμνάσιο και ένα λύκειο.
Τα κύρια επαγγέλματα είναι η κτηνοτροφία, η αλιεία και ο τουρισμός.
Αν και η Δονούσα είναι ένα μικρό νησί, υπάρχουν άφθονες παραλίες και η καθεμία έχει το δικό της θαύμα.

Ορισμένα από αυτά είναι προσβάσιμα από μονοπάτια.
Ο μόνος τρόπος για να τα προσεγγίσετε όλα αυτά είναι να έχετε ένα σκάφος στη διάθεσή σας.
Είναι πάντα ωραίο να κρατάτε κάτι για την επόμενη επίσκεψή σας, μόνο και μόνο για να έχετε μια δικαιολογία να έρθετε ξανά γνωρίζοντας ότι έχετε να επισκεφθείτε κάποια αξιοθέατα που δεν έχετε ακόμα δει…
Διαφορετικά, κάθε παραλία απαιτεί αρκετό χρόνο.