Skip to main content

Σχοινούσα

Η Σχοινούσα που βρίσκεται βορειοανατολικά της Ηρακλειάς, έχει τη δική της ιδιαίτερη ομορφιά.

Καλώς ήρθατε στη Σχοινούσα

Η Σχοινούσα που βρίσκεται βορειοανατολικά της Ηρακλειάς, έχει τη δική της ιδιαίτερη ομορφιά. Οι λιγοστοί κάτοικοί της είναι συγκεντρωμένοι στους δύο νησιωτικούς οικισμούς της Παναγίας και της Μεσαριάς. Το λιμάνι της Σχοινούσας, (Μερσίνι), φημίζεται για το γεγονός ότι είναι ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια για μικρά σκάφη σε όλο το Αιγαίο και βρίσκεται 1200 μέτρα από τη Χώρα. Η Σχοινούσα διαθέτει περίπου δεκαπέντε μικρές παραλίες, η μία πιο όμορφη από την άλλη. Εκτός από τα φρέσκα ψάρια που πωλούνται στις ταβέρνες, οι επισκέπτες θα πρέπει να δοκιμάσουν μερικές από τις άλλες τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως ψητό αρνί με ρύζι, μικρές πίτες με το τοπικό τυρί “μυζήθρα”, “δίπλες” (διπλωμένο γλυκό με μέλι), “κοπανιστή” και “ξινή μυζήθρα” (και τα δύο τοπικά τυριά). Στις 15 Αυγούστου, όταν γίνεται το πανηγύρι για την εκκλησία της Παναγίας, οι γιορτές συνεχίζονται μερικές φορές για αρκετές ημέρες με φαγητό, κρασί και τοπική νησιώτικη μουσική. Τα αρχαιολογικά ευρήματα τόσο στην ξηρά όσο και στο βυθό της θάλασσας γύρω από το νησί, όπως αγάλματα, μαρμάρινες στήλες, κεραμικά, βυζαντινοί ναοί, αποδεικνύουν ότι οι πολιτιστικές και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες άκμασαν στο νησί κατά τη διάρκεια των αρχαίων χρόνων. Υπάρχουν πολύ λίγα γραπτά έγγραφα και τα υπάρχοντα είναι διοικητικές εκθέσεις και εκκλησιαστικές πράξεις που βρίσκονται κυρίως στα αρχεία της Νάξου και της Μονής “Χοζοβιώτισσας” της Αμοργού. Η μελέτη των λαϊκών ιστοριών, των τοπικών θρύλων και της τοπωνυμίας βοήθησαν τους ερευνητές να καταγράψουν την ιστορία του νησιού στο πέρασμα των αιώνων.

Πρόσφατες ανασκαφές στο νησί έφεραν στο φως την απόσταση των οικισμών από τα ελληνιστικά και πρωτοχριστιανικά χρόνια και τα χρόνια μετά. Η ύπαρξη μιας “Ακρόπολης” αναγνωρίζεται ως τόπος μετάδοσης μηνυμάτων από νησί σε νησί σύμφωνα με τις έρευνες των αρχαιολόγων. Κατά τα βυζαντινά χρόνια υπήρξαν μεγάλες εμπορικές δραστηριότητες και συναλλαγές. Αυτό οφείλεται στα κεραμικά ευρήματα και στα ερείπια βυζαντινών ναών. Σχοινούσα Σχοινούσα Στο νησί είχαν εισβάλει πειρατές, οι οποίοι πιθανότατα είχαν εγκατασταθεί στο νησί σε διάφορες εποχές, γι’ αυτό και οι κάτοικοι εγκατέλειπαν το νησί πολύ συχνά, ενώ υπάρχουν ακόμη μέρη που έχουν πάρει τα ονόματα των πειρατών, όπως “παραλία Λιόλιος”, “παραλία Μπαζαίος” και “Σπηλιά του Μανιάτη”. Στα μέσα του 19ου αιώνα οικογένειες προερχόμενες από την Αμοργό εγκαταστάθηκαν και πάλι στο νησί. Η ζωή των ντόπιων βελτιώθηκε πάρα πολύ και όλα τα παραπάνω μαζί με τη βελτίωση των μεταφορών και της αποκομιδής των σκουπιδιών συνέβαλαν στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Περισσότερα για τη Σχοινούσα

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που έκανε πολλούς ανθρώπους να έρθουν και να εγκατασταθούν ξανά στο νησί ήταν η ίδρυση ανώτερων και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής μέσα σε ένα σύγχρονο περιβάλλον. Δεν χρειάζεται να πούμε ότι οι παραλίες και τα κρυστάλλινα νερά είναι απαράμιλλης ομορφιάς. Η κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, η αλιεία, η οικοδομή και οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν πολλοί ταλαντούχοι τοπικοί μουσικοί και διάσημοι τραγουδιστές και ότι η Ένωσή μας διαθέτει χορευτική ομάδα. Οι κυριότερες γιορτές είναι θρησκευτικές και είναι αφιερωμένες στην Παναγία στις 25 Μαρτίου και στις 15 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερομηνιών γίνονται μεγάλες γιορτές στο νησί.